A Mária még ma is népszerű név hazánkban

Amikor megszületik egy csecsemő, a szülők első dolga, hogy nevet választanak a számára. Ezt a döntést alaposan meg kell fontolni, hiszen ezzel a névvel kell leélnie az életét az újszülöttnek. Hazánkban a női nevek közül az egyik legnépszerűbb a Mária. Ez nem véletlen, hiszen hitünk szerint a Kárpát-medence Mária Nagyboldogasszony országa.

Az Ő tiszteletére sokan választják ezt a nevet leánygyermekeik számára. Legalábbis ez így volt a múlt még a múlt században. Ma már egyre kevesebben adják ezt a nevet a leányaiknak, inkább valami modernebb változatát választják, de még így is előkelő helyen szerepel a gyakorisági listákon. Hivatalosan négyszer van egy évben Mária nap, de emellett közel 30 nem hivatalos népnap is létezik, amelyek megtalálhatók a különböző naptárakban, kalendáriumokban.

A név jelentése nem tisztázott, eredetét tekintve viszont egyértelműen megállapíthatjuk, hogy héber.  Biblia név, viszont a héber változata Mirjam volt, és csak a latin, valamint a görög fordításokban jelent meg jelenkori változata. Ma már több modernebb változata is van, amit a szülők előszeretettel választanak a gyerekeinek. Ezek közül talán az Annamária és a Mariann a legnépszerűbb. Hazánk szülöttei között is sok híresség büszkélkedhet a Mária névvel. Többek között két nagy színésznőnk,Törőcsik Mari és Jászai Mari.

De a királyi családok körében is népszerű név volt. Elég csak az Osztrák-Magyar monarchia egyik meghatározó személyiségére gondolnunk, Mária Teréziára, de IV. Béla felesége és V István lánya is ezzel a névvel büszkélkedhetett.