Gépi földmunka és bobcat

Az ásás, tereprendezés egy olyan művelet az építkezéseknél, amit gyakran, legtöbbször tévesen, nem vesznek komolyan a megrendelők. Valahol értem benne a logikát, mivel az ásás, vagy lapátolás valóban ne egy diplomához kötött tevékenység, mégis azt mondom, nem érdemes magunknak bevállalni a feladatot, mert szükséges hozzá némi szakértelem, tapasztalat és nem utolsó sorban edzettség.


Amikor komolyabb mennyiségű talajt kell megmozgatni, akkor pedig már ez sem elég, ilyenkor jön a gépi földmunka. Azért azt is megemlíteném, hogy nem véletlenül jöttek létre az olyan pici gépek, mint egy bobcat, mert a néhány köbméter föld is megterhelő lehet, ha kézzel kell kitermelni, főleg, ha kemény, agyagos, vagy kavicsos talajban kell dolgozni.
A gép földmunka egy hihetetlen nagy segítség az építkezéseken. Képzeljék el, hogy az olyan munkákat, amiket egy hozzáértő brigád napok alatt végez el, a gépi földmunka segítségével pár óra alatt meg lehet oldani. A legkevésbé sem érdemes ezen spórolni, mert egyrészt az idő pénz, másrészt a saját magunk elvégzett ásás komoly megterhelést jelent a szervezetre és sokszor csak nagyon lassan tudunk utána regenerálódni. Ha ásni kell és nem csak néhány vödörnyit, akkor a gépi földmunka az egyetlen ésszerű magyarázat.

Vélemény, hozzászólás?