Történet a pizza receptről

A pizza recept az egyik legősibb recept . A pizza kelt tésztából készült vékony tésztalap, amely különböző növényekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal vagy tejtermékkel megszórt ételt jelent. Krisztus előtti 3. században már említést tett róla Vergilius a „Anaesis” művében, melyben megemlít egy lapos kelt tésztát melyet oliva olajjal, fűszerekkel és mézzel megédesített. Az ókori pizzafélék még merőben különböztek a maitól.

Nevük akkor még egyszerűen lepényt jelentett, arra használták, hogy sütés előtt megnézzék elég meleg-e a kemence, majd a kenyérsütés befejeztével kihasználták még a parázs melegét. A mai ismert pizza feltalálását egy bizonyos Rafaelle Espositonak tulajdonítják, ő volt az első aki egy különleges pizzát készített a királyi párnak nemzeti színekben pompázva. Fehér színt a mozzarella sajt, zöld színt a bazsalikom a piros színt pedig a paradicsom adta.

Ekkortól használnak az olaszok paradicsomot a pizzatészta készítéséhez, ugyanis eddig úgy gondolták, hogy mérgező. Sokáig még a szegények eledelének számított, és az utcán árulták. Majd 1830 után megnyílt Olaszországban az első pizzéria, Antica Pizzeria, ami még ma is működik és sok pizza recept maradt meg a múltból.

Az olasz bevándorlok magukkal vitték egész Amerikáig, ahonnan elterjedt az egész földön. Lássuk hát a gyors pizza elkészítését. A hozzávalókat (liszt, só, cukor, élesztő, olaj, és víz) összegyúrjuk, majd hagyjuk pihenni pár percig. A feltételt ízlés szerint rászórjuk és már mehet is be a sütőbe, 10 perc alatt készre sütjük.
Variálj ízlésed szerint és süss! A pizza receptjét megtalálod e linkre rákattintva! https://receptneked.hu/teszta/pizzak/olcso-tepsis-pizza/

Vélemény, hozzászólás?